מפנה היסטורי

פורסם: 22/02/2012 ב-הערות אקטואליות

הפעם רציתי להקדיש כמה שורות להבעת דעתי בעניין אקטואלי: פסיקת בג"ץ שמבטלת את חוק טל.  אני מאמין שאי אפשר להפריז בחשיבותה של הפסיקה הזו.

החברה החרדית מציגה את עצמה כחברה שנאמנה באופן קיצוני למסורת ישראל כפי שהועברה מדורי דורות. יש אמת בהצגה זו של הדברים, החרדים משתדלים על פי רוב להתאים עצמו לקצה קצהו של כל דקדוק הלכתי המצוי במקורות העתיקים. ומצד שני, תפיסתם את עצמם היא גם אירונית, שכן בשני הדברים שמייחדים את החברה החרדית יותר מכול: ההימנעות מעבודה וההימנעות משירות צבאי, העמדה החרדית היא סטייה חדה וחריפה מההשקפה ההלכתית הסטנדרטית שתומכת בהתלהבות בהשתתפות בהגנת עם ישראל ובעמל כפיים. החרדי מקדיש את כל חייו ללימוד תורה, אך באופן גרוטסקי משהו, הוא נמנע מלקיים את מה שמורה לו התורה בשני תחומים מרכזיים אלו, צבא ועבודה, וממציא לכך תירוצים מוזרים, שאין להם כל בסיס במקורות.

הסיבה האמיתית לכך שהחרדים אינם מתגייסים אינה הלכתית, אלא נעוצה בחשש של הרבנים שחשיפתו של צאן מרעיתם לסביבה חילונית תביא אותו לנטוש את דרך החיים שהתוו לו. והסיבה לכך שאינם עובדים נעוצה בחוק הישראלי שאוסר על מי שאינו מתגייס לעבוד.  החברה החרדית בישראל, ובפרט החברה החרדית הליטאית בישראל, היא, אם כך, פיקציה היסטורית מוזרה, שכל קיומה נובע מחובת הגיוס ומהקשר בין הימנעות מגיוס להימנעות מעבודה.

אולם פסיקת בג"ץ מבטלת את הפטור האוטומטי של תלמיד ישיבה מגיוס, ומערערת את יסוד קיומה של החברה החרדית בישראל – השימוש בישיבה כעיר מקלט מפני גיוס לצבא. אפשר להתייחס לפסיקה זו בציניות משהו, כפי שעשה השופט אשר גרוניס בדעת המיעוט שלו, ולטעון שבמילא אין דרך לגייס בכוח את החרדים, ועל כן אין בכוח הפסיקה לחולל שינוי כלשהו. אולם הדברים אינם פשוטים כל כך – יסוד נוסף החיוני לקיום החברה החרדית הוא הסבסוד הממשלתי, ואפילו אם משטרה צבאית לא תיטול את האברכים מהסטנדרים בברוטליות, ברור שאברך לא יקבל מימון כשמעמדו החוקי אינו מעמד של אברך, אלא של עבריין סרבן גיוס.

ומצד שני, ברור גם שמנהיגי החברה החרדית לא יסכימו בשום פנים להשלים עם ביטול הסדר תורתו אומנותו. הרב שך המנוח נהג לאיים שהחרדים ירדו מהארץ במקרה זה  (דבר שבעיני חילונים רבים לא נתפס כלל כאיום). זה לא יקרה, אין להם ולנו ארץ אחרת. מה כן יקרה? יהיה עימות חזיתי. במקרה שבו המלחמה נגד אירן לא תקרום עור וגידים, תיפתח פה מלחמה אחרת בקרוב. אמנם נטולת שפיכות דמים (יש לקוות), אך מסוכנת והרת גורל גם כן.

 

תגובות
  1. יוספה הגיב:

    אין לי מושג בן כמה אתה ייתכן ואתה צעיר מידי או שפשוט שכחת את השתשלשלות חוק טל.
    ועדת טל הוקמה ב-1999 לאחר שבג"צ פסל בשנת 1998 את הפטור הגורף לבחורי ישיבות. חוק טל היה התוצאה של הפסיקה ההיא. אז רוב השופטים סברו כך וכיום הרוב כבר לא כ"כ מוחץ. סביר להניח שמה שיקרה זה שתקום ועדה או משהו כזה, בג¨צ יאשר את הארכת החוק הנוכחי עד להגשת מסקנות הועדה. אח"כ ייקח זמן לחוקק את החוק שתמליץ הועדה שיהיה דומה מאוד לחוק הנוכחי או שיחזיר לאחור גם את הדברים החיוביים שהיו בו (שנת הכרעה ויציאה לעבודה). או אז – תהא עתירה נוספת אבל סביר להניח שכבר יהיו שופטים חדשים, שמרנים יותר ובקיצור – השמחה שלך מיותרת (לשמחתי. אני נגד גיוס חובה לכוווולם ואין פותרים עוול אחד בעוול גדול יותר).

    • לא הבעתי שמחה.. אלא הערכה מפוכחת. גם אם יהיה ניסיון של הפוליטיקאים לגרור את העניין, הנסיבות שונות מאוד ממה שקרה ב-99'. הבדל של שמים וארץ. ב-99' הפסיקה הייתה טכנית לחלוטין – הסדר דחיית הגיוס לא עוגן בחוק, ובית המשפט קבע שיש לעגנו בחוק. רק שופט אחד, מישאל חשין, טען שאפילו חוק, ואפילו חוק יסוד, לא יעזור, והאפליה לא קבילה, לא משנה מה תאמר הכנסת.

      עתה, באיחור של יותר מעשר שנים, בג"ץ מאמץ עמדה הקרובה לזו של חשין.  

      השופטים החדשים של בג"ץ, שעדיין לא שותפו בדיון בעתירה הנוכחית, אינם שמרנים במיוחד. נועם סולברג אמנם שמרן, אבל יש סיכוי טוב שיכריע כעמיתיו הדתיים לאומיים ובעד חובת גיוס לחרדים, ובכל מקרה הרוב שנוצר בבית המשפט גדול ולא ישתנה בנקל.

    • ועוד דבר שרציתי להוסיף : לדעתי, ההצעה של תא"ל אליעזר שטרן היא הטובה ביותר – עשר שנים של פטור לכל חרדי שיבקש. לא דחיה, אלא פטור שיאפשר לו לצאת לשוק העבודה. ולאחר מכן המצב יישקל מחדש. נכון שהעוול באי השוויון בחובת הגיוס יהיה זועק, אבל אם סבלנו אותו 64 שנים, נסבול אותו עוד עשר שנים. בסופם של עשר השנים השקר שלפיו החרדים אינם מתגייסים כדי ללמוד תורה יהיה ברור, כי רובם של בחורי הישיבות ייצאו לעבוד.

  2. […] טועים, ואילו בהתרברבויות של יאיר לפיד יש אמת. כפי שכתבתי אחרי פסילת חוק טל, הסדר תורתו אומנותו אינו רק הסדר חוקי טכני, הוא בסיס […]

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s