About

מטרתו של בלוג זה היא לספר על צדדיו הפחות מוכרים של ארון הספרים היהודי. המוזר, האירוני, המפתיע – ולפעמים גם מעורר ההתפעלות או המקומם. לא מתוך נימה של הטפה דתית, אך גם לא מתוך לעג אתאיסטי.

ליצור קשר עם בעל הבלוג אפשר על ידי השארת תגובה פה, או לאחת הרשומות. לחילופין ניתן לשלוח מייל ל-jewsonmoon בג'ימייל דוט קום.

תגובות
  1. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    סתם הערה. התמונה לעיל כלל לא מזכירה ארון ספרים יהודי, אלא סגנון נוצרי…

  2. עלמה הגיב:

    בלוג מסקרן.

  3. מיכל הגיב:

    אולי אני מפספסת …אבל מיהו או הם כותבי הבלוג ?
    מענין ומסקרן לא ?

    • קבלי את האמת ממי שאמרה 🙂

      • נועה הגיב:

        אהבתי את המשפט הזה 🙂 מתאים .

      • דניאל הגיב:

        סבבה, אבל מה עם גילוי נאות? יש הרי מניע/מניעים. למשל, אם אקדמאים כותבים תיאוריות על התנ"ך, לא ראוי לבדוק מה מניע אותם? אולי אג'נדה נוצרית קתולית? שנדע, כי לדעתי המניעים מעידים על טיב הרעיונות. ואני חולק על הכלל שנקרא "אד הומינום".
        מעבר לכך, חסר לך מקורות להרבה מדבריך במאמר הזה. המסקנות חלקיות בשל חוסר מידע או התעלמות מכוונת מן המידע.
        לסיכום ואולי בלי קשר, מי אמר שמי שאמר אמר אמת?

        • יאיר הגיב:

          אני מסכים, רוב הפוסטים נסובים סביב מקורות שלציבור אין בכלל יכולת טכנית לנתח ולהבין את תוכנם בכוחות עצמו (אפילו מבחינת מגבלות טכניות של שפה ורטוריקה הלכתית).

          אם ישנו לדוגמא הקשר הלכתי כללי יותר לדברים מסויימים אשר יכול היה לשנות את פני הדברים בצורה משמעותית אך לא נסקר בפוסט – הציבור הקורא לא ידע זאת לעולם. מה שהציבור ידע זה את תוכן הסיקור המגמתי בלבד.

          ישנו קו ברור למדי החולש על פני הפוסטים המנסה להוכיח פרוגרסיביות הלכתית בהשפעת תפיסות מודרניות.

          נראה בבירור שלכותב יש ידע ספרותי הלכתי, דבר שהוא ככל הנראה רכש בלימוד ישיבתי או אקדמי. אם בלימוד ישיבתי אז הדבר אולי מרמז על כך שלכותב יש כיום אנטגוניזם מסוים לעולם זה, דבר הגורר מגמתיות הכרחית. הרי עולם זה אינו תופס את ההלכה כיסוד פרוגרסיבי המושפע מן החוץ מבחינת הדינים האלמנטריים שבו. ואם בלימוד אקדמי הרי שלכותב ישנה מגמה רעיונית אנהרנטית מכוננת שמתוכם למד את המקורות אותם הוא מצטט מלכתחילה. ועל זו הדרך..

          על כן לזהות של הכותב יש ערך מפתחת בקריאת הדברים והבנת מגמתם. ואילו על שאלה חשובה זו הכותב בחר שלא להגיב ולא לחשוף את מגמותיו.

          מה יועיל לדוגמא ספר המסקר היסטורית את התקיפה של רוסיה על גיאורגיה עבור הציבור הישראלי אם יתברר בדיעבד שהוא נכתב ע"י הממשל הרוסי ואין לציבור יכולת להבין ולנתח את המקורות בעצמו כי הם כתובים לצורך העניין ברוסית ?. (אינני משווה בין הכותב לרוסיה או כל דבר דומה)

          מתחומים שבהם יש לי מומחיות, אין לי ספק שבכוחי לכתוב פוסטים רבים וארוכים תחת מגמות מסויימות שיכולות לייצג אסכולת חשיבה מסויימת אך לאו דווקא את מרחב המקורות האובייקטיבי שיתנו לכותב יכולת לעצב את התמונה הגדולה בכוחות עצמו.

          אינני טוען לשקרנות ספציפית אלא להתכנות של מגמה שיש בכל אחד מאיתנו ולהתכנות קיום של מגמה כזו דווקא בנקודה פגיעה בה המגמה מיושמת כלפי טקסטים ומקורות שלא קריאים לרובנו ואין לנו דרך אמיתית לבקר את הסיקור שלהם.

          היה מעניין לראות את הפרספקטיבה של רב הבקיא במקורות אלו על הדברים כתגובה. לעומת הרושם שנוצר כאן, אני מניח שהתמונה שנצרבה הייתה משתנה במידה רבה מאד

  4. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    בלוג מרתק, כתוב בצורה רהוטה. תודה רבה.

  5. יהודיה על פלוטו הגיב:

    בלוג מרתק. כתוב בצורה רהוטה. תודה רבה.

  6. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    כבר הרבה זמן לא קראתי בלוג כזה מרתק, מעניין ומשעשע – מה שהצריך אותי לעבור על כל הפוסטים.
    אך מה חבל שהיחס לפוסקי הלכה, אפעס…
    ומה חבל שיש כל כך קצת פוסטים…

    אז חיילך ל… (מה אומרים פה "אורייתא"? או "פוסטייך"???

    • אני מקבל כל סוג של ברכה 🙂

      את בעיית מיעוט הפוסטים אני מתחייב להשתדל לפתור לאט לאט בחודשים הקרובים

    • וחוץ מזה – כמדומני שיש כבר 17 פוסטים. זה לא כל כך מעט!

      • משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

        בנוגע לדברי אודות יחסיך לחכמים – תחשב על זה פעמים.
        בהנחה שאלוקים יאהב את הבלוג שלך – תגיע לגן עדן, ואז תצטרך להתעמת עם הצדיקים שעליהם כתבת.
        אז תגיע לגיהנום – אז הכל יותר פשוט… =)

        • האפשרות להגיע לגיהנום היא מצמררת (כמה מצמררת יתברר בפוסט הבא..) . אז חיפשתי, ולא הצלחתי להיזכר בהתבטאות שלילית כלשהי שלי על פוסק זה או אחר..

  7. שפרה צח הגיב:

    מצטרפת למשבחים לפניי – הגעתי במקרה, התמלאתי הערכה לרוחב הידיעות ולהרחבת הדעות. למותר לציין שקראתי את כל הפוסטים בעניין רב, כולל הלינקים של הקריאה הנוספת.

  8. joel הגיב:

    כל כך מרתק .המלצתי לחבריי ,מקווה שיהיו עוד פוסטים..

  9. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    אתה תשרף בגיהנום!
    או שאולי ירחמו עליך ורק תתבשל בצואה רותחת!
    איך אתה מדבר על חז"לינו זצ"ל, איך?

    (תגובה אירונית, כמובן. בכל מקרה, עוד לא קראתי כלום, אבל די בקונספט ובשם המ-א-גניב כדי שאוריד בפניך את השאפו).

  10. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    בלוג יפה
    קישרתי אליו בבלוג שלי
    http://machshevesemunah.blogspot.com/

      • מוטרד ועצוב הגיב:

        "לא מתוך נימה של הטפה דתית, אך גם לא מתוך לעג אתאיסטי."
        הטפה דתית זה בטוח לא. אתה רק יוצא נגד הדת בלי ללעוג לה.

        מר גאון, אני מציע לך לנסות להבין אלפית מגדולתו של הרמב"ם. אני מבטיח לך שתוריד את מה שכתבת רק מהבושה. אתה מדבר על גדולי עולם כאילו הם חברים שלך, אתה מבין בכלל מה זה הזוהר? מה זו התורה? מי אלו אנשים שאתה לא ראוי אפילו להעלות את שמם על שפתיך? תתבייש לך. רק כאשר תגיע לעולם האמת תבין את גודל המעשים ה"לא משמעותיים" שלך בעולם הזה. חוטא ומחטיא.

  11. ראם הגיב:

    בלוג מצוין! סוף סוף קול שפוי וראוי שמציג את היהדות באור הראוי לה.
    יהיו בעתיד פוסטים נוספים?

  12. אריק הגיב:

    איך זה שאין לך פוסט על הכאת נשים ביהדות?

  13. אברהם הגיב:

    בלוג מעולה. כתיבה בהירה, ידע מרתק. תודה!

  14. ish yehudi הגיב:

    אני אברך כולל [לא ישראלי כפי שאתה יכול לראות מהשגיאות] ואני פשוט התנפלתי על הבלוג כמי שאחזו בולמוס, החומר המעולה, הסגנון הקולח והיפה, מרתק, משעשע, מהנה. מחכים, ומרחיב את הדעת, לך בכוחך זה!!! [דרך אגב מה אם הוצאת ספר?]

    • מאוד נחמד לקבל ביקורת חיובית שכזו 🙂
      כתבתי את הבלוג בתקווה שקוראים ירגישו כך.
      לגבי ספר – האמת ששלחתי בעבר לכמה הוצאות לאור, אבל הרעיון לא יצא לפועל. אז מי שרוצה לקרוא את הבלוג על נייר – פשוט שישתמש במדפסת 🙂

      • orihippo הגיב:

        האם תואיל להכנס לאתר של דני אורבך ולהגיב על הכתבה האחרונה שלו על הסכם חייבר, הוא העלה כתבה דומה בעבר ואתה היית פעיל בתגובות. אשמח לשמוע את דעתך שם
        http://dannyorbach.com/

  15. shmuel הגיב:

    קראתי פוסט אחד גבי שבע מצוות בני נח. אחר כךדפדפתי קצת בתגובות ואני משער שאיסוף כל הדברי שבהם היהדות שונה מכל התפיסות המקובלות כיום (וכנראה מעולם) בין יתר העמים, היא עבודת ליקוט מחד והשאלה למי זה משמש. להבנתי זה ישמש בעיקר למי שמתנגד חלקית או לגמרי ליהדות. אמנם יש פה מחסום השפה ואעפ"כ…
    על כן ברצוני להזכירך שכל הדברים ה"מוזרים" האלו, יחולו למעשה ועל פי הלכה אך ורקבביאת המשיח שלצורך זה יתרחשו דברים על טבעיים ולפחות נבואה שתתקבל על ידי רוב הרבנים – ותסכים איתי שזה כבר נס ענק בפני עצמו שכולם יסכימו על משהו. והנביא צריך לומר דברים העתידים להיות ויתקיימו דבריו (באופן שיתקבל על כולם)….
    המשיח אינו משיח ודאי עד שיבנה מקדש ויקבץ נדחי ישראל ואם הגויים לא ירצו יעשה מלחמה וינצח. ורק אז יחולו כל הדינים האלו במילואם ואולי גם יבוארו באופן שונה ממה שאנו מדמים כיום.
    ובלשון יושבי הירח: כולנו נהפך לחייזרים בעצמנו" …. הנה כי כן אין ביהדות עצמה, כל איום עולמי וסביבתי ואם מישהו מרגיש שהיהדות מפריעה לו זה בעיה עם ההתנהגות של כמה אנשים ולא בעיה רעיונית.

    • סליחה על התגובה המאוחרת. האמת – אני בסך הכול מסכים איתך. תמיד הייתי אמביוולנטי לגבי הבלוג שלי. הטקסטים שאני אספתי ודנתי בהם הם רלוונטיים בדיון פנים דתי, כדי להבין שהיהדות היא לא באמת מה שהייתה פעם, ושיש בה את היכולת להשתנות וטוב שכך. אני מתחלחל מהאפשרות שהטקסטים פה ישמשו מישהו ככלי אנטי יהודי. בזמנו דלפה מהבלוג התשובה של הרב אייל קרים לגבי הלכות יפת תואר ושימשה את השמאל האנטי ציוני והרגשתי מאוד לא נוח עם זה.
      בפועל, כפי שראיתי מקהילת המגיבים, מי שבאמת קרא והתעניין בבלוג בא מנקודת מבט אוהדת ליהדות שהבינה את ההקשר הכולל של הטקסטים ומשמעותם בפרספקטיבה היסטורית.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s